ВТОРА ХИРУРГИЯ

 
ИНГВИНАЛНА ХЕРНИЯ
 

Какво заболяване е ингвиналната херния?

Хернията представлява преминаване на коремни органи или части от тях (тънко черво, дебело черво, було, стомах), обвити в херниален сак през дефекти (отвори) на коремната стена навън или в други кухини.

Ингвиналната херния се появява в областта на ингвиналните гънки.

Поради анатомичната особеност на региона много по – честа е при мъжете, отколкото при жените.

Характеризира се като подутина с различна големина, появяваща се при физическо натоварване, кашлица. Може да бъде придружена с болка, придърпване и дискомфорт в съответната област.

В случаите на заклещване подутината става плътна, без възможност да се прибере обратно в коремната кухина, болката се усилва по интензитет и обхваща целия корем.

 

Какви усложнения могат да настъпят от това?

Най-често може да настъпи заклещване на хернията. То не може да бъде предвидено със сигурност. Условия за получаване на това усложнение са тесен херниален отвор, прираснало херниално съдържимо, напредналата възраст. Придружено е с остра болка в областта, невъзможност за прибиране на хернията, подуване на корема, спиране на отделянето на газове и изпражнения. При ненавременно лечение заклещването може да доведе до пробив в стената на черво или друг кух орган и развитие на разпространено възпаление на коремницата – перитонит. Това състояние е пряко застрашаващо живота и налага спешно оперативно лечение.

 

Защо се налага оперативно лечение?

Наличието на дефект на коремната стена не може да се отстрани без оперативна намеса. Забавянето във времето ще доведе до увеличаване на размерите на хернията и увеличаване на риска от заклещване.

Операцията е препоръчителна веднага след поставянето на диагнозата или в кратък срок след това, ако е необходима предоперативна подготовка.

 

Каква опереация е необходима?

Операцията се нарича херниопластика.

Извършва се под локална, спинална, епидурална или обща анестезия.

В света са описани над 1000 техники за херниопластика.

Избирането на правилния метод зависи от квалификацията на хирурга и до голяма степен гарантира следоперативната успеваемост и намаляването от риска на рецидив (повторно появяване на херния).

В клиниката използваме основно следните методи:

1. Пластика по метода на Bassini

Пластика на задната стена на ингвиналния канал, при която се използват собствените тъкани на организма. Пластиката се извършва на няколко етажа с продължителни нерезорбируеми или късно резорбируеми конци. Семенната връв, заедно с придружаващите я артерия и вени се поставя на анатомичното им място.

2. Пластика по метода на Shouldice

Подобен по методика, но по-сложен метод от този на Bassini. При него се прави 6 етажна пластика на ингвиналния канал. Характерното е, че се прерязва и се укрепва последния слой преди перитонеума – т.нар фасция трансверзалис. Следва двуетажен шев на мускулите на задната стена на ингвиналния канал към ингвиналния лигамент. Семенната връв, заедно с придружаващите я артерия и вени се поставя на анатомичното им място.

3. Пластика сприлагане на синтетична протеза – платно (mesh) по метода на Lichtenstein(tension free) и модифициран вариант.

Една от най-често изпълняваните методики в съвременната херниология, популяризирана от Ирвин Лихтенщаин.

Върху задната стена на ингвиналния канал се поставя синтетично или полусинтетично платно, което по специален начин се укрепва към стените на канал. Операцията е с много добри резултати и много малък процент на рецидиви.

 

Колко време ще е болничния престой?

Операцията при неусложнени форми изисква престой от 1-3 дни в клиниката.

При големи ингвиноскротални хернии престоя може да се увеличи до 5-7дни.

 

Защо да изберете нас?

Извършването на херниопластика в никакъв случай не е лесна и елементарна оперативна интервенция. Наличието на важни анатомични структури в региона – семенния канал, атрерията и вената, кръвоснабдяващи крайника в дълбочина изискват изключително внимание от страна на оператора. Начинът на извършване на операцията определя дали след няколко месеца или година ще се появи онтово същия проблем и вие отново ще се окажете на хирургичната маса.

Нашите специалисти извършват процедурата по най-съвременни методики.

Използването на новоразработени синтетични платна гарантира успеха на операцията.

Употребата на висококачествени материали осигурява нисък процент на усложненията.

 

Начало^^