ВТОРА ХИРУРГИЯ

 
КАКВО ЗАБОЛЯВАНЕ Е ЖЛЪЧНО - КАМЕННАТА БОЛЕСТ?
 

Холелитиазата ( жлъчнокаменна болест или камъни в жлъчния мехур ) – образуване на камъни в жлъчния мехур, в следствие нарушаване на нормалното оттичане на жлъчка. По-често се среща при жените, като при всяка пета жена над 40 години се образуват жлъчни камъни. Мъжете боледуват по-рядко, но по-тежко, с чести усложнения. Наличието на камъни обуславя развитието на инфекция в жлъчката и хронично възпаление на жлъчния мехур.

Хроничен възпалителен процес понякога се развива и без наличието на камъни поради особена форма и структура на жлъчните канали и нарушено оттичане на жлъчката.

Нарушеното оттичане на жлъчка поради особена форма и структура на каналите понякога води до чести жлъчни кризи с типични болки, гадене и повръщане дори и без наличие на камъни и без наличие на хронично възпаление. В такива случаи се говори за дискинезия на жлъчните пътища.

 

Защо се налага оперативно лечение?

Камъните в жлъчният мехур представляват механична бариера за нормалното оттичане на жлъчката. При по-малки размери те могат да преминат в общия жлъчен канал, да се заклещят там и да предизвикат пожълтяване на тялото (механична жълтеница). Това състояние налага спешно оперативно лечение.

Доказана е връзката между наличието на камъни на жлъчния мехур и развитието на Рак на жлъчния мехур.

Честите възпаления на мехура могат да доведат до развитието на хронично възпалени, холангити дори сепсис.

Това налага оперативното отстраняване на жлъчния мехур при доказана калкулоза.

 

Каква опереация е необходима?

Лапароскопска холецистектомия – миниизвазивен метод, при който с три или четири разреза с размер 1-2 см. се отстранява жлъчия мехур. Извършва се под обща упойка.

Методиката е високоспециализирана и изисква добре обучен персонал.

Работи се със специален инструментариум, индивидуален за всеки пациент.

На монитор оператора и асистентите наблюдават картина от коремната кухина.

Жъчният мехур внимателно се отделя от черния дроб, неговото каналче и артерия се прерязват след предварително защипване със специални клипси-метални от тантал.

Конвенционалнта холецистектомия – оперативно отстраняване на жлъчния мехур с широк разрез – около 10-15 см. Отваря се коремната кухина и последователно се прекъсват канала на жлъчния мехур и артерията, която го кръвоснабдява.

Възтановителния период е значително по-болезнен, по продължителен, има опастност от поява на следоперативна херния.

 

Колко време ще е болничния престой?

При лапароскопска холецистектомия – 3-4 дни.

При конвенционална холецистектомия – 7-10 дни.

 

Защо да изберете нас?

Лапароскопска холецисектомия в клиниката се извършва по началото на ерата на лапароскопската хирургия в България. Специалистите ни по лапароскопска хирургия за перфектно обучени и се справят с всякакви ситуации, нетипични за стандартната процедура. Така постигаме 95 % успеваемост на операцията и намаляване процента на усложненията до минимум.

 

Начало^^